P-piller

Orala p-piller är ett enkelt och säkert sätt att förebygga oönskad graviditet. P-piller erbjuder nästan ett
100-procentigt skydd och är ett populärt val hos många kvinnor. På euroClinix kan du välja mellan de åtta mest använda p-pillren. Du kan enkelt beställa dina p-piller online genom att genomgå en gratis konsultation. Välj det p-piller du vill använda, påbörja orderprocessen och besvara några enkla frågor. Därefter kommer en doktor att avgöra om du är lämplig för den valda behandlingen och därefter skriva ut ett recept om du är godkänd. Receptet skickas till ett apotek som sedan kommer att skicka dina p-piller och de skickas sedan med expressleverans direkt hem till dig.

På euroClinix har vi flera olika preventivmedel, vi uppmuntrar dig att läsa mer om dessa om du vill testa ett alternativ till p-piller.

TheramexTillverkad av
Zoely
Zoely är det första monofasiska p-pillret som innehåller naturligt östrogen. När ett p-piller är monofasiska innehåller varje tablett samma mängd östrogen och gestagen vilket ger stabilare hormonnivåer.
Bayer HealthcareTillverkad av
Yasmin
Yasmin är ett populärt kombinerat p-piller. Det är ett monofasiskt preventivmedel; du tar det under 21 dagar under din menstruationscykel, följt av ett 7 dagars avbrott, under avbrottet är du fortfarande helt skyddad mot graviditet. Yasmin är populärt beroende på att de inte orsakar en viktökning, en vanlig biverkning av många p-piller, och kan också användas för att förbättra utseendet på hud och hår.
Bayer HealthcareTillverkad av
Diane
Diane, är ett kombinerat p-piller som är populärt på grund av att det också framgångsrikt behandlar svår akne. Det används också ibland för att behandla kraftig hårväxt på kroppen. Diane är ett monofasiskt p-piller, vilket betyder att det används under 21 dagar av din menstruationscykel, och sedan ett 7 dagars uppehåll, under detta uppehåll är du fortfarande skyddad mot graviditet.
Janssen CilagTillverkad av
Cilest
Cilest är ett populärt kombinerat p-piller som kan användas för att effektivt förebygga graviditet. Cilest är monofasiskt vilket innebär att du måste använda det i 21 dagar av din menstruationscykel, följt av ett 7 dagars uppehåll innan du påbörjar nästa kur av p-piller. Det är viktigt att komma ihåg att du även under uppehållet är fullständigt skyddad mot graviditet.
OrganonTillverkad av
Mercilon
Mercilon är väldigt likt, uppbyggnadsmässigt, till Marvelon, och skrivs ibland ut som ett alternativt p-piller. Det är ett kombinerat p-piller som är monofasiskt, vilket betyder att du använder det i 21 dagar, följt av ett uppehåll på 7 dagar innan du påbörjar en ny kur av p-piller. Under detta korta uppehåll är du fortfarande lika skyddad mot graviditet.
Bayer HealthcareTillverkad av
Microgynon
Microgynon p-piller är ett låg doserat dagligt preventivmedel. Det ger dig ett omedelbart skydd om du börjar din behandling på den första dagen av din menstruationscykel. Microgynon har fler fördelar än att bara ge ett preventivt skydd. Läs mer om Microgynon här.
BayerTillverkad av
Trionetta
Trionetta är ett tre fas-piller, vilket innebär att det finns tre olika doser av hormoner i en förpackning, som visas av de olik färgade pillren. Detta gör att dina hormonnivåer kan stiga och falla på ett mer naturligt sätt, vilket minskar eventuella cykliska biverkningar som normalt förknippas med kombinerade p-piller. Logynon behandlar också endometrios och premenstruella symtom såsom irritation och nedstämdhet.
WyethTillverkad av
Neovletta
Neovletta är ett låg doserat preventivmedel mer känt som ett p-piller. Det är ett nästan 100% säkert p-piller som förebygger graviditet, Neovletta är oftast det första p-piller som skrivs ut för kvinnor som börjar med preventivmedel. Neovletta p-piller ger dig inte bara ett preventivt skydd om du använder det regelbundet, de hjälper dig också att göra din menstruation kortare och mindre smärtsam.
Janssen CilagTillverkad av
Orthonett Novum
Orthonett Novum är ett bi-fasisk piller, vilket innebär att det finns två doser av hormoner i förpackningen. Detta minskar risken för att utveckla biverkningar eftersom den totala mängden hormoner i kroppen utsätts för är mindre än med monofasiska piller. Förpackningen gör det lätt att se vilken ordning du ska ta pillren i.
BayerTillverkad av
Qlaira
Qlaira är kliniskt bevisat att ge ett nästan 100%-igt skydd mot graviditet om p-pillret tas korrekt.Detta gör Qlaira till ett av de mest framgångsrika preventivmedel som finns tillgängligt, liksom ett av de mest behändiga.
Janssen CilagTillverkad av
Trinovum
Trinovum är en trifasisk version av p-piller, vilket betyder att du tar olika doseringar av detta p-piller, vid olika tidpunkter av din menstruationscykel. Om du använder Trinovum korrekt kommer du ha ett mer än 99% säkert skydd mot graviditet.

Hur fungerar ett p-piller?

Alla kombinerade p-piller innehåller en kombination av östrogen och gestagen. Namnen på de olika individuella hormonerna varierar från p-piller till p-piller, men de fungerar alla på samma sätt nämligen genom att förändra miljön i ditt reproduktiva system på ett sådant sätt att det är omöjligt för dig att bli gravid.

För att förstå hur ett kombinerat p-piller förhindrar graviditet är det viktigt att förstå processen i en graviditet. En gång i månaden frigör dina äggstockar ett moget ägg som rör sig genom äggledarna ner till livmodern. När detta sker börjar livmoderslemhinnan att tjockna, då den förbereder sig för att hushålla ett befruktat ägg. På samma gång blir slemmet i livmoderhalsen förtunnat så att spermierna kan nå livmodern.

Det kombinerade p-pillret hindrar samtliga dessa händelser, vilket på ett effektivt sätt hindrar dig från att bli gravid. Östrogenet i ett p-piller hindrar dina äggstockar från att frigöra ett ägg, medan gestagenet hindrar livmoderslemhinnan från att tjockna samt gör att slemmet i livmoderhalsen också blir tjockare. Tillsammans utgör detta ett nästintill 100 %-igt skydd mot graviditet.

Vad är fördelarna med ett kombinerat p-piller?

Ett p-piller reglerar menstruationerna, gör dem lindrigare och erbjuder ett symptomatiskt skydd mot endometrios. Det kombinerade p-pillret är 99% effektivt och du behöver inte oroa dig över användande av kondom för att vara skyddad mot graviditet. Beroende på vilket p-piller du använder, kan det även hjälpa dig att reducera dålig hy, minska svår hårväxt och behandla polycystiskt ovariesyndrom.

Om du använder p-piller under en längre tid kan du minska risken att utveckla äggstocks-, livmoder- eller tjocktarmscancer.

Vad är nackdelarna?

Östrogenet i de kombinerade p-pillerna kan orsaka olika biverkningar, såsom illamående, mellanblödningar och ömma bröst.

Risken att utveckla blodproppar förhöjs när du använder kombinerade p-piller; för en del kvinnor är risken så hög att din doktor inte kommer att skriva ut ett recept för det kombinerade p-pillret.

Vissa läkemedel kan hindra det kombinerade p-pillret från att fungera korrekt, om du mår dåligt, till exempel kräks eller har diarré, i samband med att du tar p-piller kan preventivmedlets effektivitet minska. Du måste också komma ihåg att ta ditt p-piller vid samma tidpunkt varje dag, annars kan p-pillrets effektivitet också minska.

Vilka olika typer av p-piller finns det?

Det finns ett stort antal olika p-piller tillgängliga för kvinnor. Det kombinerade p-pillret kan delas in i två olika grupper: monofasiska och multifasiska.

Monofasiska p-piller innehåller samma dosering av hormoner i varje p-piller, och är oftast det första p-piller som skrivs ut till kvinnor. Detta gör att du kan kontrollera din menstruation. De vanligaste monofasiska p-pillerna är bland annat: Cilest, Dianette, Mercilon och Yasmin. P-piller som innehåller flera olika hormoner har en varierande hormondosering:

  1. Bifasiska p-piller innehåller två olika styrkor av hormoner. De vanligaste bifasiska p-pillerna är Binovum och Logynon
  2. Trifasiska p-piller innehåller tre olika styrkor. Trinovum är det vanligaste trifasiska p-pillret.
  3. Multifasiska p-piller innehåller fyra eller fler olika styrkor. Det vanligaste och mest effektiva multifasiska p-pillret är Qlaira.

Samtliga p-piller härmar den naturliga förändringen av hormoner under din cykel, och förvaltar totalt sätt en lägre dos av hormoner i din kropp. Dessa fördelarna minskar risken för biverkningar såsom mellanblödningar.

Kan alla kvinnor använda p-piller?

Om du är över 18 år så kan du köpa p-piller online hos euroClinix, det finns dock ett antal olika medicinska tillstånd som gör att det inte är säkert eller lämpligt för dig att använda p-piller. Orsakerna till varför ett visst p-piller skulle vara olämpligt för dig varierar mellan de olika kombinerade p-pillerna, och gäller långt ifrån alla. Om du till exempel röker, är kraftigt överviktig, har ett högt blodtryck eller om du har en historia av trombos i familjen, så kan det vara olämpligt att använda p-piller.

I många fall kan kvinnor som är olämpliga för användning av kombinerade p-piller istället använda sig av ett gestagen-baserat piller (minipiller).